CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

Monday, 26 December 2011

aku dan dosa...

skg ni aku kat kl sentral... berseorangan smbil menikmati teh o panas... kejap lagi aku akan ke gribbles pathology utk amik result test darah aku... ya allah...apa agaknya keputusannya... 

mengimbas dosa2 ku sebelum ni... 

ya Allah..

dosa ku dgn mu ya Allah menggunung... aku lalai... bila aku solat aku tak pedulikan soal kushuk padamu, bila aku berbicara dgn org tuaku aku tak memikir perasaan mereka, bila aku bercinta ku buat2 lupa soal haram dan dosa, bila aku berkawan aku mmbawa kwn2 ku ke jln dosa, berckp hal org, mengumpat, fuhh byk sungguh.. aku mmg berdosa... mmg org mcm aku xlayak utk syurgamu ya Allah.. tapi aku tak sanggup menerima azab seksaan nerakamu ya Allah.. ya tuhan... bawa lah aku ke jalan yg dipenuhi nur dan kebenaran.. terima lah taubatku..

abah dan mak

aku selamat dibumi Allah ini dgn doa abah dan mak... diaorg dah jdi mak dan abah yag terbaik utk aku.. tapi.. maafkan aku... aku x cukup baik untuk jadi anak yg solehah utk mak abh.. ya Allah berikan ku peluang, untuk menabur budi membalas jasa org tua ku...

mr pluto..

maafkan izza.. byk dosa iza pada awak... izza yg buta dan tak nampak kasih syg yg awk curahkan utk izza... izza mmg xbole jd sempurna untuk awk.. tapi izza da cuba yg terbaik utk awk... awak.. saya mmg sygkan awak... maafkn izza.. izza mmg slalu buat awak terluka...

kawan2...

untuk sahabat baik ku mira, ecah,bil, wani,anis,huda,ipah,ainil dan kwn2 ku yg lain.. korang pun knl kan aku mcm mne... mulut aku mmg laser.. kdg2 menyentuh hati korang kan... maaf sgt... aku syg korang... tapi cara aku mgkin xsama mcm org lain... kdg2 kan aku ni kan xambil kisah sgt pasal korang.. tapi hati kecil aku xpenah lupa doakan kejayaan dan kebahagian korang...

hmmm...hari ni sayu sgt... korang yg bce entry aku,kte sme2 muhasabah diri.. mungkin kita terlalu pk keduniaan sampai kita lupa tanggungjawab kita pada Allah sebagai khalifahnya... 

ya Allah... terima kasih... kau masih ingatkan aku..


Sunday, 11 December 2011

bila MAta, MulUT, tELinGA, beRtaNyA paDa haTi...


MatA **pancaindera yg tak pandai menipu.. bila hati buat kerja mesti nafsu masuk campur... mmg tak dinafikan mata kita xlekang tgk maksiat, rasuah, kekejaman sna sini...aku pun kalah dgn permainan mata ni... cuma hati kita hanya mmpu berdoa utk dijauhi semua itu.. Allah da jadikan  hati bertemankan nafsu... nafsu pun pemberian Allah... tapi jgn lupa, pencipta terhebat pun mmberi kita Akal utk berfikir yg mana baik dan buruk. so bimbing la hati agar dapat mengimbangi permintaan nafsu..wahai hati.. jadikanlah mataku ini melihat besarnya kebesaran allah dan mulianya ciptaan ku ini utk beribadah pada tuhanku iaitu ALLAH

MuluT** aku perempuan.. mmg agk menipu sgt klau xpernah bercerita psl hal org.. tapi aku tau tu dosa... hmm.. hati... klau la kau tawu mulut ni byk menjadi penyebab ku kejalan neraka allah.. wahai hati... berikan peluang padaku.. berikan la diriku ini tak
berhenti zikir dan beristifar pada mu.. sesungguhnya, Engkau menjadikan kami sebaik2 kejadian...

TeliNgA**dengar lagu jiwang2, mula la nk tacing... biasa la tu... hati.. kan best kalau kau tersentuh bila terdengar azan dan ayatul quran yg ku dengar... wahai hati.... tolong lah aku jatuh cinta pada agamaku... bukakanlah satu ruang utk aku mendekati diri dgn tuhan ku... sesungguhnya, aku terasa sgt jauh dari mu.. ya ALLAH...

Saturday, 26 November 2011

sEBAb aPE kTe sAkiT?


1. sebab allah syg kat kte..
ujian allah bukan dtg time sakit je... tp dlm mcm2 cara... btw, manusia biasa mmg la akan rasa terseksa.. menderita tapi harap itu suma hanya pada zahirnya saja.. hakikatnya,batin kte hati bertafakur dan beristgfar meminta pertolongan darinya.. mana ada manusia sihat je? kan2..muhasabah diri.. Igt Allah selalu.. PEACe!!

2. kadang2 kte ni yg cari penyakit..
yg ni mmg x bole nk samakan dgn org lain.. sendiri mau igt le k.. ur behavior lifestyle... xyah lari jauh2 nk cari contoh.. contoh yg plg utama adalah merokok.. drunk.. seks bebas... so fikir2kan lah.. tapi korang kne igt.. Allah itu maha pengampun... so bertaubatlah dgn sisa kehidupan yg allah masih berikan...

3. infection or others external factors...
sbgai salah seorang health care worker, aku nk shared la sikit ape yg dimaksudkan infection dan external factors which is happen in our bodies to develop any abnormal condition.. salah satunye yg common, demam.. demam ni nak diikutkan salah satu sign related to infection. mungkin persekitaran yg tak bersih atau makanan  yang di ambil seharian tidak mencukupi nutrisi bagi mmbantu imunisasi badan dari melawan penyakit..

4. cash atas dosa2 yg kte lakukan..
cara Allah nak hapuskan dosa2 kita.. bohonglah kte jarang melakukan dosa.. kita bukan para nabi rasul, malaikat yg sentisa suci hati dan jiwanya..malah, hari2 kte melakukan dosa.. so bersyukurlah.. kte masih menjadi insan terpilih...
thank you ALLAH

Tuesday, 22 November 2011

SebaB2 Utama cINtA itu DatANg taPI hanYA seMEntaRA


1. si dia datang hanya menyinggah dalam hidup kte je.. sebab allah nk bg tau kat kte syg sesama manusia bukan la syg utk selama2nya.. maksud aku cinta.. cinta sesama manusia yg kekal selamanya adalah kasih isteri solehah yg menjadi bidadari syurga utk suaminya nnti.. so.. bercintalah dgn niat kita nak mendirikan rumah tangga.. utk yg bercinta sekian lamanya... igtlah.. kita hanya mmpu mempertahankan, menjaga hubungan tu, tapi allah yg menentukan takdir hubungan sesuatu.. mungkin si Dia dtg hanya sekadar menyinggah dihati kita...

2. sikap! emm bercinta setaun yg pertama mmg la indah.. memikir da tarikh kawin. anak berapa, abg, syg, baby.. urghhh.. mmg indah.. tapi tu lah aku laluinya..(xpayah kte kat org)..heheheh.. makin lama hubungan tu makin berat la tanggungjawab kte.. menerima hidup org lain bukan mcm makan cendol.. sekejap makan isi, sekejap mkn pulut, sekejap makan kuah... sedangkan diri kte pun x mmpu sempurna utk org lain. so, adil ke utk org lain?? if, ada yg rse "maybe have someone better than him".,. hak tuii... kepada sesiapa yg pernah berpikir mcm tu, muhasabah la diri anda...

3. sebab org lain ade pakwe@makwe? ya allah.. kolotnye.. mmg la sume org nk hdp brpasang2ngan.. tapi jgn la terdesak sgt... org mcm ni kebanyakkannya x percaya pada janji Allah..sedangkan kte tawu ajal, pertemuan, perpisahan, jodoh semuanya ditangan Allah.. "love Allah 1st ,then lover will comes to you".. believe that!

4. oppsss sebenarnye x bersedia lagi! ini lagi satu penyakit.. org kg kte tergedik2 nk bercinta tapi utk suke2... ermm.. korang x rse ke mcm tu akan menyeksa jiwa org lain... bak kte mat saleh selfish!... bole klau nk main2 tp jgn menyusahkan org lain.. itu la punca ramai org bercinta sbb nak balas dendam.. let say yg si girl ni suke2 je, yg si boy ni da betul gila2kan si gurl sewel ni.. so, bila break, si boy mesti sakit hati utk sume gurl2 dimuka bumi ni.. mula la nak menindas.. urm.. org lain buat taik, kte kene bau skali.. ish2..

nk citer byk2 pun aku x reti.. tapi itu je serba sedikit yg bole aku shared ngn korang.... peace!

p/s;moga Allah permudahkan urusan kte... aminn

Sunday, 6 November 2011

bila aku NANGES...

sebak sgt2 bila igt balik zaman kanak2 aku....

dulu aku ade tompok,dong,putih,belang,tomy... aku rindu korang.. bila aku nanges mesti aku igt korang.. sbb kalau aku nanges mesti korang akan ada di sisi aku.. korang x macam manusia.. penting diri sendiri, kejam...

korang berbeza sgt.. aku dulu mne berkawan sgt ngn org.. aku x percaya kat manusia.. suma tawu cakap je tp x pandai buat.. tawu janji tp xreti tunaikan.. tapi korang walaupun xprnah ckp, tak reti janji tapi korang berperasaan memahami kehendak org. wlaupun allah jdkan korang sbgai haiwan, tp ciptaan korang sgt2 indah... sgt2 mewarnai hidup org lain.. patut la kekasih Allah sanjung dan syg sgt korang...


aku igt lg dulu time hujan... korang masuk bilik aku.. tido kat sbelah aku.. time tu aku dmm.. korang tawu klau korang buat mcm tu, tok akan marah dan akan pukul korang.. tapi  korang still ddk kat c2 temani aku.. huhuhuhuu.. lagi stu time tu aku tgh nanges dpn tomy.. die tengok je aku.. lps aku hbs ckp die panjat atas riba aku.. die tdo dcc aku... (meleleh air mata aku)... walaupun kau binatang, tp perasaan kau lebih mulia dari manusia..

korang... tgu aku disana yea.. doakan aku di dunia ni.. korang la sahabat aku dunia akhirat....



miss u all...

Saturday, 5 November 2011

mcm ni agaknye rase nak BUNUH org!

bukan setakat sakit ati rse nak telan idup2 pun ada si hell tu... eeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... sbb pk dosa aku x berani teruskan.. korang bole hadap ke hari2 kene tocer.

*"bodoh"
*"bangang"
*"stupid"
*"useless"
*kene tengking, cubit,  tolak kepala dpn relative lain..
*dan beribu berjuta benda yg si hell tu buat kat kteowg smpai skit ati bila di pk2 kan blk.. hmm

arrrgggghhhhhhhhhhh!!!!

memang bole depression aku gini.. kalau aku sorang je rase xpe, whole group yg die incharge sume jd mangsa die.. ape jenis manusia aku pun x tawu. dah la suka menjatuhkan air muka org, lepas tu x berperikemanuaan plak tu!

maybe betul la org kte klau org kesunyian mmg mcm tu.. xpenah ada ank, xpenah ada family. pk ikut sedap hati je la...


nasib baik mak abah aku hntar aku blaja agama.. blaja sabar.. kalau x, mmg waallahualam le... pape pun congratz kat kawan2 yang berjaya dgn ujian allah ni.. pass is pass.. skg kte dah BEBAS dari si HELL TUA tu... ( maap mulut aku ni mmg satu kelemahan utk aku.. hehehe)..  tahniah pada iwa,cha e, tirah, kaitri, tina, aisyah, ekin, jannah, suza, umairah sbb sekental batu berlian.. hehehehe

 muka bru pas clorox+detergent+dettol setelah seminggu meninggalkan si hell tuu

   mensucikan diri setelah dicemari dgn tomahan si hell tersebut..


        bengis+hati kental+kami x mudah goyang! hahahahah

Monday, 1 August 2011

mmg janji Allah manusia tu sentiasa teruji...

~21 julai 2011~

mcm2 allah nak duga aku hari ni.. entah la.. mungkin mmg betul aku ni byk sgt dosa kut smpai Allah nak  uji aku..
start kelas pukul 2 baru aku tawu bilik aku kne pecah masuk..  nsb baik la aku ni x berharta sgt tapi harta yg aku ada tu jgk org nak.. emm... nk tuduh x berani.. redha jela.. aku maafkan spe yg amik duit aku tu tapi just dari lubuk hati aku nak bg tawu dia, x kemana pun kalau kte amik hak org lain.. nnti hak kte allah akn cuba uji utk org lain pulak.. betul x??? emm... nasib baik aku ade roomate aku time tu.. dia yang byk bg semangat kat ak..

*x cukup satu allah uji aku lagi.. 1500hr, aku dpt pgilan dari bob@ayah bobo.. hati mcm nak berderai.. mcm baru kene cmpak dari puncak klcc... aduhh.. Mr. Pluto aku ditimpa musibah.. 1/2 ton@600kg konkrit terhimpap atas kaki die.. bederai air mata aku dgr.. mula2 mcm xnak caya.. tapi... betul lah.. janji allah dah tertulis mcm tu..


  ni la konkritnye... bekas pecah bawah tu bekas kaki die.. huhuhu

*alhamdulillah, aku bersama roomate aku yg byk tlg aku time 1st aku letak hp aku pas ckp ngn bob.. meleleh2 air mata aku.. mmg x tahan sebak aku.. hmm.. aku x tawu nk pk ape.. aku pk mcm mne nak redah traficc jam nak ke jln pahang HKL.. aku mmg nekad..

*aku amik teksi on the spot ke sana! gilo.. da la bru pas ilang duit... emm.. nsb sgt rommate aku tlg aku... huhuhu.. thanks cik ~~nurul husna~~... dlm teksi aku x taw da nk buat apa.. yg aku pk smpai kat sana jek.. mmg rezeki aku jalan x jem sgt.. alhamdullilah..(dlm perut da mcm2 irama da bunyi.. tu la allah marah ganti pose last2 minit ni!)

*aku msuk ke observation ward kat emergency.. aku mmg da nekad jgn nanges.. aku kne kuat.. buat muka toya je.. dlm hati, allah je yg tawu..  smpai2 je aku kat dlm tu ade org da smbut aku.. suma kawan2 Mr Pluto aku.. aku tgk die dgn mcm2 perasaan.. aku nmpak da begenang air mata die tgk aku dtg.. tapi aku buat relek2 jek.. smbil usap2 rambut die aku cakap x de pape pun.. patah2 biase jek.. time tu ade attandence tgh pasang P.O.P kat die.. bak kte org pasang simen.. tapi just buat back slap je.. nnti nk g operation sng nk bukak..


 inilah hasilnye... di diagnosekan close fracture... so.. kne tgu dr plan for any surgery..

                                      mr pluto yg berada di wad 1 ortopedik HKL

mmg tragis la nak cter panjang2.. buat pertama kalinya, aku berbuka setin air soya season.. mmg da x lalu da aku nk mkn pape..  tapi aku bersyukur sgt, at least bla allah nak uji kte mcm ni bru kte terpikir sgupkah nnti bla da berumah tangga, kte sgup nk jge suami kte yg mungkin x berkaki@sakit kronik?? bercinta mmg indah... sgup janji sehidup semati... tapi hakikatnya? waallahualm... sekurang2nya kau belajar sesuatu iaitu PENGORBANAN.. aku yg slalu pentingkan diri sendiri, ego, degil, akhirnya menerima juga ujian allah utk memperbaiki diri aku sendiri..

masa, duit, keringat... mmg tu aku perlu spend dlm 2 3 bulan ni... syukran illallah.. family aku yg bg support kat aku... kawan2.. aku sgt2 terharu korang.. thanks sgt!.. korang sebenarnya harta aku...


hemm.. igtkan smpai takat tu je.. nk dijadikan cter... pas solat magrib kat surau kat HKL tu jgk, selipar aku plak ilang........ adoyaiiiii..... da la aku syg glerr selipar tu..huhuhuhu.. da xdak jodoh ngn selipar tu agaknya... so aku yg berpikir panjang xkn nk berkaki ayam balik nnti?? so aku pun kebas la selipar org lain plak... adusss.. baru tuhan nak suh bertaubat da cari dosa lain aku ni... huhuhu.. insyaallah klau aku g HKL lagi, aku letak balik selipar tu kat sana yea..(bila pulak aku nk g yek)..


takat tu je mmpu dicterkan.. kang meleleh air mata aku tacing2..hahahaha... skg ni MR PLUTO on treatment lg.. refuse to operation but continued rehabilitation.. die pakai knee brace kat kaki kiri die.. so berkaki tiga la die skg nak berjalan yekk...

                                           lagak mcm bole drive eh.. lawak la dio ni..
 

                                                                utk mr PLuTO..

video

.