CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

Saturday, 26 November 2011

sEBAb aPE kTe sAkiT?


1. sebab allah syg kat kte..
ujian allah bukan dtg time sakit je... tp dlm mcm2 cara... btw, manusia biasa mmg la akan rasa terseksa.. menderita tapi harap itu suma hanya pada zahirnya saja.. hakikatnya,batin kte hati bertafakur dan beristgfar meminta pertolongan darinya.. mana ada manusia sihat je? kan2..muhasabah diri.. Igt Allah selalu.. PEACe!!

2. kadang2 kte ni yg cari penyakit..
yg ni mmg x bole nk samakan dgn org lain.. sendiri mau igt le k.. ur behavior lifestyle... xyah lari jauh2 nk cari contoh.. contoh yg plg utama adalah merokok.. drunk.. seks bebas... so fikir2kan lah.. tapi korang kne igt.. Allah itu maha pengampun... so bertaubatlah dgn sisa kehidupan yg allah masih berikan...

3. infection or others external factors...
sbgai salah seorang health care worker, aku nk shared la sikit ape yg dimaksudkan infection dan external factors which is happen in our bodies to develop any abnormal condition.. salah satunye yg common, demam.. demam ni nak diikutkan salah satu sign related to infection. mungkin persekitaran yg tak bersih atau makanan  yang di ambil seharian tidak mencukupi nutrisi bagi mmbantu imunisasi badan dari melawan penyakit..

4. cash atas dosa2 yg kte lakukan..
cara Allah nak hapuskan dosa2 kita.. bohonglah kte jarang melakukan dosa.. kita bukan para nabi rasul, malaikat yg sentisa suci hati dan jiwanya..malah, hari2 kte melakukan dosa.. so bersyukurlah.. kte masih menjadi insan terpilih...
thank you ALLAH

0 comments:

Post a Comment