CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

Saturday, 26 November 2011

sEBAb aPE kTe sAkiT?


1. sebab allah syg kat kte..
ujian allah bukan dtg time sakit je... tp dlm mcm2 cara... btw, manusia biasa mmg la akan rasa terseksa.. menderita tapi harap itu suma hanya pada zahirnya saja.. hakikatnya,batin kte hati bertafakur dan beristgfar meminta pertolongan darinya.. mana ada manusia sihat je? kan2..muhasabah diri.. Igt Allah selalu.. PEACe!!

2. kadang2 kte ni yg cari penyakit..
yg ni mmg x bole nk samakan dgn org lain.. sendiri mau igt le k.. ur behavior lifestyle... xyah lari jauh2 nk cari contoh.. contoh yg plg utama adalah merokok.. drunk.. seks bebas... so fikir2kan lah.. tapi korang kne igt.. Allah itu maha pengampun... so bertaubatlah dgn sisa kehidupan yg allah masih berikan...

3. infection or others external factors...
sbgai salah seorang health care worker, aku nk shared la sikit ape yg dimaksudkan infection dan external factors which is happen in our bodies to develop any abnormal condition.. salah satunye yg common, demam.. demam ni nak diikutkan salah satu sign related to infection. mungkin persekitaran yg tak bersih atau makanan  yang di ambil seharian tidak mencukupi nutrisi bagi mmbantu imunisasi badan dari melawan penyakit..

4. cash atas dosa2 yg kte lakukan..
cara Allah nak hapuskan dosa2 kita.. bohonglah kte jarang melakukan dosa.. kita bukan para nabi rasul, malaikat yg sentisa suci hati dan jiwanya..malah, hari2 kte melakukan dosa.. so bersyukurlah.. kte masih menjadi insan terpilih...
thank you ALLAH

Tuesday, 22 November 2011

SebaB2 Utama cINtA itu DatANg taPI hanYA seMEntaRA


1. si dia datang hanya menyinggah dalam hidup kte je.. sebab allah nk bg tau kat kte syg sesama manusia bukan la syg utk selama2nya.. maksud aku cinta.. cinta sesama manusia yg kekal selamanya adalah kasih isteri solehah yg menjadi bidadari syurga utk suaminya nnti.. so.. bercintalah dgn niat kita nak mendirikan rumah tangga.. utk yg bercinta sekian lamanya... igtlah.. kita hanya mmpu mempertahankan, menjaga hubungan tu, tapi allah yg menentukan takdir hubungan sesuatu.. mungkin si Dia dtg hanya sekadar menyinggah dihati kita...

2. sikap! emm bercinta setaun yg pertama mmg la indah.. memikir da tarikh kawin. anak berapa, abg, syg, baby.. urghhh.. mmg indah.. tapi tu lah aku laluinya..(xpayah kte kat org)..heheheh.. makin lama hubungan tu makin berat la tanggungjawab kte.. menerima hidup org lain bukan mcm makan cendol.. sekejap makan isi, sekejap mkn pulut, sekejap makan kuah... sedangkan diri kte pun x mmpu sempurna utk org lain. so, adil ke utk org lain?? if, ada yg rse "maybe have someone better than him".,. hak tuii... kepada sesiapa yg pernah berpikir mcm tu, muhasabah la diri anda...

3. sebab org lain ade pakwe@makwe? ya allah.. kolotnye.. mmg la sume org nk hdp brpasang2ngan.. tapi jgn la terdesak sgt... org mcm ni kebanyakkannya x percaya pada janji Allah..sedangkan kte tawu ajal, pertemuan, perpisahan, jodoh semuanya ditangan Allah.. "love Allah 1st ,then lover will comes to you".. believe that!

4. oppsss sebenarnye x bersedia lagi! ini lagi satu penyakit.. org kg kte tergedik2 nk bercinta tapi utk suke2... ermm.. korang x rse ke mcm tu akan menyeksa jiwa org lain... bak kte mat saleh selfish!... bole klau nk main2 tp jgn menyusahkan org lain.. itu la punca ramai org bercinta sbb nak balas dendam.. let say yg si girl ni suke2 je, yg si boy ni da betul gila2kan si gurl sewel ni.. so, bila break, si boy mesti sakit hati utk sume gurl2 dimuka bumi ni.. mula la nak menindas.. urm.. org lain buat taik, kte kene bau skali.. ish2..

nk citer byk2 pun aku x reti.. tapi itu je serba sedikit yg bole aku shared ngn korang.... peace!

p/s;moga Allah permudahkan urusan kte... aminn

Sunday, 6 November 2011

bila aku NANGES...

sebak sgt2 bila igt balik zaman kanak2 aku....

dulu aku ade tompok,dong,putih,belang,tomy... aku rindu korang.. bila aku nanges mesti aku igt korang.. sbb kalau aku nanges mesti korang akan ada di sisi aku.. korang x macam manusia.. penting diri sendiri, kejam...

korang berbeza sgt.. aku dulu mne berkawan sgt ngn org.. aku x percaya kat manusia.. suma tawu cakap je tp x pandai buat.. tawu janji tp xreti tunaikan.. tapi korang walaupun xprnah ckp, tak reti janji tapi korang berperasaan memahami kehendak org. wlaupun allah jdkan korang sbgai haiwan, tp ciptaan korang sgt2 indah... sgt2 mewarnai hidup org lain.. patut la kekasih Allah sanjung dan syg sgt korang...


aku igt lg dulu time hujan... korang masuk bilik aku.. tido kat sbelah aku.. time tu aku dmm.. korang tawu klau korang buat mcm tu, tok akan marah dan akan pukul korang.. tapi  korang still ddk kat c2 temani aku.. huhuhuhuu.. lagi stu time tu aku tgh nanges dpn tomy.. die tengok je aku.. lps aku hbs ckp die panjat atas riba aku.. die tdo dcc aku... (meleleh air mata aku)... walaupun kau binatang, tp perasaan kau lebih mulia dari manusia..

korang... tgu aku disana yea.. doakan aku di dunia ni.. korang la sahabat aku dunia akhirat....



miss u all...

Saturday, 5 November 2011

mcm ni agaknye rase nak BUNUH org!

bukan setakat sakit ati rse nak telan idup2 pun ada si hell tu... eeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... sbb pk dosa aku x berani teruskan.. korang bole hadap ke hari2 kene tocer.

*"bodoh"
*"bangang"
*"stupid"
*"useless"
*kene tengking, cubit,  tolak kepala dpn relative lain..
*dan beribu berjuta benda yg si hell tu buat kat kteowg smpai skit ati bila di pk2 kan blk.. hmm

arrrgggghhhhhhhhhhh!!!!

memang bole depression aku gini.. kalau aku sorang je rase xpe, whole group yg die incharge sume jd mangsa die.. ape jenis manusia aku pun x tawu. dah la suka menjatuhkan air muka org, lepas tu x berperikemanuaan plak tu!

maybe betul la org kte klau org kesunyian mmg mcm tu.. xpenah ada ank, xpenah ada family. pk ikut sedap hati je la...


nasib baik mak abah aku hntar aku blaja agama.. blaja sabar.. kalau x, mmg waallahualam le... pape pun congratz kat kawan2 yang berjaya dgn ujian allah ni.. pass is pass.. skg kte dah BEBAS dari si HELL TUA tu... ( maap mulut aku ni mmg satu kelemahan utk aku.. hehehe)..  tahniah pada iwa,cha e, tirah, kaitri, tina, aisyah, ekin, jannah, suza, umairah sbb sekental batu berlian.. hehehehe

 muka bru pas clorox+detergent+dettol setelah seminggu meninggalkan si hell tuu

   mensucikan diri setelah dicemari dgn tomahan si hell tersebut..


        bengis+hati kental+kami x mudah goyang! hahahahah